Video : Tipsbladet
Superliga

Vildt: FCN-ejers køb dyrere end Liverpool og City

FC Nordsjællands nye samarbejdsklub San Diego FC bliver en af de dyreste i fodboldhistorien.

Da FC Nordsjælland i sidste uge fik en ny samarbejdsklub i San Diego FC, kunne køberen Mansour Group i teorien også have købt et Premier League-hold eller en klub i de lavere rækker i England.

Det gjorde FCN-ejerne af en række forskellige årsager ikke, men det er tydeligvis ikke fordi, at pengene mangler.

3,5 milliarder kroner kostede San Diego FC at anskaffe for FCN-ejer og deres partner, Saquan Nation, og det gør det til en af de dyreste klubhandler i fodboldhistorien.

Vi var set nærmere på de dyreste handler, hvor fodboldverdenen snart kan få en ny rekord, hvis Manchester United bliver solgt senere i år.

1: Chelsea
37 milliarder kroner
Opkøbt: 2022
Ejer: Todd Boehly (USA), Behdad Eghbali (USA), Hansjörg Wyss (Schweiz) og Mark Walter (USA)

Boehly og hans gruppe købte Chelsea af Roman Abramovitj sidste sommer, og de nye ejere er et levende bevis på, at penge ikke er alt.

Trods rekordmange store køb har Chelsea overhovedet ikke fået et hold ud af ejernes mange nye spillere, og siden nytår har Chelsea været et af de hold, der har hentet færrest point i Premier League.

2: AC Milan
8,6 milliarder kroner
Opkøbt: 2022
Ejer: RedBird Capital Partners (USA)

Amerikanerne tog over fra Elliott Management, en amerikansk kapitalfond specialiseret i nødlidende selskaber, som AC Milans kinesiske ejer må siges at have været.

RedBird havde en lille andel i Fenway Sports Group, John Henrys selskab, der ejer Liverpool og Boston Red Sox.


3: Manchester United
7,5 milliarder kroner
Opkøbt: 2005
Ejer: Familien Glazer (USA)

Manchester United bliver sandsynligvis snart det dyreste fodboldhold i historien, hvis ellers hele Glazer-familien er enig om at afhænde klubben.

At klubben kostede så meget for 18 år siden siger noget om, hvor værdifuld klubben er, hvilket også gælder i dag trods ti års skuffende sportslige resultater siden Alex Fergusons afsked.


4: Arsenal
6,5 milliarder kroner
Opkøbt: 2011
Ejer: Stan Kroenke (USA)

Stan Kroenke og den usbekiske forretningsmand Alisjer Usjmanov med de tætte bånd til Vladimir Putin kæmpede i årevis om kontrollen over Arsenal, og det endte med at være amerikaneren, der vandt magtkampen.

Amerikanerens andet store sportshold Los Angeles Rams har for nylig vundet Super Bowl med en opfindsom tilgang til transfers. Kroenke har været og er egentlig stadig særdeles upopulær blandt Arsenal-fans, så den her sæsons succes skal nok følges op af flere gode år, før årene uden for toppen tilgives.


5: Lyon
4,6 milliarder kroner
Opkøbt: 2023
Ejer: John Textor (USA)

Jean-Michel Aulas var en institution i europæisk fodbold i flere årtier, men nu er han ude til fordel for nok en innovativ amerikansk forretningsmand, John Textor.

Han har skabt sin formue på streaming og har også en andel af Crystal Palace og aktiemajoriteten i Botafogo i Brasiliens fodbold-hovedstad Rio De Janeiro.

Lyon sad frem til Qatars køb af Paris Saint-Germain på fransk fodbold, og uanset Textors evner åbnes det kapløb først igen, den dag Qatar drosler ned i hovedstaden.


6: AS Roma
4,5 milliarder kroner
Opkøbt: 2020
Ejer: Daniel Friedkin (USA)

Friedkin fra San Diego har arvet og udviklet familiefirmaet, og pengene fra blandt andet at sælge Toyota’er i USA har han skudt i AS Roma.

Under Friedkin er planen, at man endelig får et nyt stadion, der skal åbne i 2027, om end den første kamp nok skal spilles der til den tid, før vi tror 100 procent på det efter mange års forgæves tilløb.

7: San Diego FC
3,5 milliarder kroner
Franchise grundlagt: 2023
Ejer: Mansour Group (Egypten) og Sycuan Tribe (USA)

San Diego FC bliver med stor afstand det dyreste nye hold i MLS.

Prisen fortæller historien om høje forventninger til, at man endelig får enorme indtægter i MLS fra medieaftaler, sponsorer og transfermarkedet.

Oveni kommer en milliardudgift til at anlægge et nyt fodboldakademi, der skal udklække spillere i Champions League-klasse, og andre anlægsudgifter for den helt nye klub.


8: Newcastle United
2,5 milliarder kroner
Opkøbt: 2021
Ejere: Public Investment Fund (staten Saudi-Arabien, 80 procent), brødrene Reuben (10%), Amanda Staveley (10%)

Newcastle blev efter lange tovtrækkerier solgt til Public Investment Fund i 2021, det statslige investeringsselskab i Saudi-Arabien, det tog halvandet år og en masse skjult pres på den britiske regering for at få godkendt.

Med Saudi-Arabien i ryggen er Newcastle reelt verdens rigeste fodboldklub, om end man indtil nu ‘kun’ har brugt et par milliarder på spillere og planer om verdensklasse-faciliteter, alt i mens man forsøger at sælge en historie om at være i sync med klubbens rødder og lokalsamfundet.  

9: Liverpool FC
2,5 milliarder kroner
Opkøbt: 2010
Ejere: Fenway Sports Group (et konsortium af amerikanske forretningsfolk, hvor John Henry (USA) ejer den største andel.

Sikke en handel, FSG gjorde i 2010, da Liverpool på papiret var lukningstruet på grund af vildt økonomisk kaos hos de amerikanske ejere Tom Hicks og George Gillett.

Liverpool røg på markedet cirka samtidig med Manchester United i ugerne omkring VM 2022, men ejerne i Liverpool har siden trukket i land og siger nu, de ikke vil sælge.

Det er dog værd at holde grundigt øje - Liverpool vil lynhurtigt blive et af verdens dyrest handlede klubber nogensinde, hvis John Henry og hans partnere alligevel beslutter sig for at lytte til tilbud.


10: Charlotte
2,3 milliarder kroner
Franchise grundlagt: 2019
Ejer: David Tepper (USA)

Charlotte FC?

Hvis det ikke siger jer så meget, er det helt ok.

Ligesom San Diego, har ejerne i Charlotte betalt boksen for at starte et nyt MLS-hold.

David Tepper hører finansielt til USA’s erhvervslivs aristokrati, og han gjorde for få år siden også det lokale NFL-hold Carolina Panthers til et af de dyreste sportshold overhovedet i historien.

11: Inter
2 milliarder kroner
Opkøbt: 2016
Ejer: Suning Group (ejet af Zhang Jindong)(Kina))

Inter blev købt af ejeren af et af Kinas største firmaer, da opkøbs-feberen var størst.

Nu er det sandsynligvis kun et spørgsmål om tid, før Inter igen bliver solgt, nok med profit, for selvom holdet er i Champions League-finalen, har det været en dyr fornøjelse at eje klubben, samtidig med at moderselskabet Suning har været i en voldsom finansiel krise hjemme i Kina.

12: Manchester City
1,7 milliarder kroner
Opkøbt: 2008
Ejer: Abu Dhabi United Group (Abu Dhabis investeringsfond, som ejer majoriteten af City Football Group), Silver Lake (amerikansk investeringsfond) ejer cirka 18 procent.

Det er fortsat en af fodboldhistoriens større handler, men anskaffelsesprisen blegner naturligvis sammenlignet med alle de ressourcer, Abu Dhabi på forskellig vis har skudt i klubben og konglomeratet City Football Group.

City nåede kun at være ejet i kort af forgængeren Thaksin Shinawatra, en tidligere thailandsk premierminister med en skov af korruptionssager.

13: Fulham
1,6 milliarder kroner
Opkøbt: 2013

Ejer: Shahid Khan (amerikansk forretningsmand, der også ejer NFL-holdet Jacksonville Jaguars)

Khan købte Fulham af saudiarabiske Mohamed Al-Fayed, der havde haft klubben i mange år sammen med blandt andet stormagasinet Harrods.

Khan forsøgte at flytte Fulham til Wembley, men ligesom Jacksonville i NFL har Fulham haft problemer med at blive relevante i Premier League, selv om den nuværende sæson giver løfter om forbedring.

De 10 dyreste NFL-hold
Washington Commanders: 41,5
Denver Broncos: 33,5
Carolina Panthers: 14,8
Buffalo Bills: 8,5
Miami Dolphins: 5,8
Cleveland Browns : 5,6
Washington Commanders: 5,5
Houston Texans: 5,2
New York Jets: 5,1
Jacksonville Jaguars: 4,4

De 10 dyreste NBA-hold
Phoenix Suns: 27,5
Brooklyn Nets: 21,3
Houston Rockets: 13,,6
LA Clippers: 12,2
Utah Jazz: 10,3
Atlanta Hawks: 5
Milwaukee Bucks: 3,4
Washington Wizards: 3,1
Sacramento Kings: 2,9
Golden State Warriors: 2,5

De 10 dyreste baseball-hold
New York Mets: 15
LA Dodgers: 11,3
Seattle Mariners: 9,2
Miami Marlins: 8,5
Kansas City Royal: 6
Boston Red Sox: 4,7
Chicago Cuba: 4,4
Texas Rangers: 3,3
Washington Nationals: 2,5
Atlanta Braves: 2,3