Video : Tipsbladet
Superliga

Derfor skal FC Midtjylland købe sig til succesen

KOMMENTAR: Fire point i fem kampe i slutspillet tyder ikke på, FC Midtjylland kan hente guld, og på en dag som i dag forstår man, at FC Midtjylland igen denne sommer pønser på forstærkninger af truppen.

SILKEBORG (Tipsbladet): En højre back, der efter et langt skadesfravær starter sin første ligakamp i sæsonen i en position som venstre wingback.

Et maskinrum på midtbanen, der bare ikke fungerer lige så godt som i efteråret, nu hvor Kristoffer Olsson desværre ikke kan spille fodbold og har andre, vigtigere spørgsmål i livet at kæmpe med.

Offensive spillere, der den ene uge ser ud til at være på vej i Champions League, for så slet ikke at kunne få tingene til at fungere.

Læg dertil, at flere spillere enten skal videre eller kan komme det, rør rundt i gryden med Silkeborg-kampen frisk på nethinden, og vi har forklaringen på, at FC Midtjylland ikke bare kan men skal tage endnu et dybt dyk på transferhavet til sommer.

Da jeg nævnte sommer-transfers for over 100 millioner kroner var det ikke grebet ud af den blå luft, og for en klub på FC Midtjyllands størrelse anno 2024 og det sted, den befinder sig, er det også mere en konstatering og den rationelle vej at gå.

Det der med kontinuitet og balance i regnskabet før transfers og at man bare skal holde sammen på holdet, så går alt med tiden, var måske rigtigt nok lige efter finanskrisen i 2008 og 2009, hvor Superliga-klubberne havde rigeligt i at betale regningen for benzin til holdbussen og kantinen i klubhuset.

I dag ville det være fuldstændig vanvittigt og hamrende uansvarligt bare at snakke kontinuitet, status quo og at give egne unge mere spilletid, når FC Midtjylland med Anders Holch Povlsen ombord som ejer kan og skal holde afstanden op til FC København rent finansielt, før man om et par år satser på for alvor at høste frugter af videreudviklingen af talentarbejdet i Mafra og hvad der ellers lurer af projekter.

Nej, FC Midtjylland skal købe succesen på transfermarkedet, og det mener jeg overhovedet ikke nedladende – det skal være sådan, så længe man ellers har troen på, at januars opbremsning på det internationale transfermarked kun var den perfekte vinterstorm i Premier League.

Og før nogen med klub-loyaliteter i FCK eller Brøndby begynder at kyle med sten, kan man også lige overveje, hvor stort et glashus, man selv bor i.

De fire største Superliga-klubber køber sig i den grad til deres førstehold i disse år. Se vores nye gennemgange af de fire klubber her.

FC København

FC Midtjylland

Brøndby IF

FC Nordsjælland

Der kommer to nye backs til, når Paulinho og Henrik Dalsgaard efter alt at dømme begge stopper, og der kunne sagtens komme yderligere en spiller til midterforsvaret, hvis man fortsat vil kunne spille med tre derinde ved lejlighed (og den mulighed er fornuftig at have, uanset katastrofen i Silkeborg).

På midtbanen skal der en dirigent til med fysikken og forståelsen til også at være med i og styre presspillet, som Kristoffer Olsson kunne, Emiliano Martínez kunne sagtens blive solgt, hvis han kommer til Copa América med Uruguay, og erstattet af en lige så dyr sekser, og lur mig, om ikke også der kommer en central midtbanespiller til.

Det er allerede rigtig dyrt, det kunne sagtens blive en transferregning over 100 millioner kroner for midtbanespillere og folk til forsvaret.

Og så konstaterer jeg, at FC Midtjylland ikke er gået gennem en sæson de seneste fem år uden at købe mindst én offensiv profil til mellem 20 og 40 millioner kroner. Det skulle da være mærkeligt, hvis man stopper nu, hvor man har det klart største budget i klubbens levetid.

Lige nu er der større chance for, FC Midtjylland bliver firer og glipper Europa, end man vinder mesterskabet.

Men selv i tristessen over den elendige kamp mod Silkeborg og de store negative konsekvenser, den kamp kan ende med at have, kan midtjyderne glæde sig over, at de sportsligt er stærkere end for et år siden og kun tegner til at være stærkere i næste sæson, i en øvrigt god Superliga med FCK suppleret af Brøndby, FC Nordsjælland og AGF til at give mere modstand, end FCM fik i parløbet med FCK fra 2015 til 2020.

De kan og skal ikke slå op i banen, også selv om regningen igen kan blive tårnhøj til sommer.

Der kommer flere gode talenter fra ungdomsafdelingen, hvor Oliver Sørensen som sæsonens vel mest stabile førsteholdsspiller bliver fulgt af flere dygtige navne i de kommende år.

Men indtil da skal FC Midtjylland købe sig til det, også selv om det skulle blive til sølv eller guld om fire uger – det er kun sund fornuft.